sobota, 06. september 2008

Ojstrica (2350 m) s Podvežaka

prepihana do zadnje kosti

Nevihtna obdobja naj bi bila večinoma mimo, kar pomeni da se spet bliža čas, idealen za daljše hribovske podvige. Po napornem tednu "službovanja", se mi je porodila neustavljiva želja po visokogorju in Ojstrica, odmaknjena nekam daleč v Kamniško-Savinjske alpe, se je zdela kar primerna. Da bi se izognila promenadi pohodnikov in žgočemu soncu, sva se namenila štartat že ob 6:30 (z izhodišča, ne od doma), kar seveda navadnim smrtnikom redko uspe in tudi nama tokrat ni.

Vseeno pa nama je uspel podvig na to vzhodno lepotico, čeprav so naju sprva temni oblaki, ki so se igrivo podili okrog skalnatih vrhov, odvračali od začrtanega cilja. Misel na kratke hlače je bila tudi kmalu pozabljena, saj je močan veter poskrbel za hladno klimo. Tako hladno, da so spet prišle v poštev volnene rokavice in kapa. Prijazno so naju gledale le gorske krave, ki so se brezskrbno pasle ob poti in s svojimi velikimi zvonci pozvanjale v pozdrav.

Po zložnem vzponu na greben Male Ojstrice sva ostala sama z vetrom in meglicami, ki so nama zastirale razgled na severno stran v Robanov kot. Z nekaj lažjega plezanja po skalovju in premagovanjem strahu na bolj izpostavljenih odsekih sva na vrhu z užitkom segla v ruzak in si privoščila zasluženo malico. Zadovoljstvo je bilo popolno.

---
Beži ... vse beži ... Le v dalji planine.

Tam zadaj je naša zemlja zakipela,
zahrepenela, v nebo je hotela,
v višino pognala se kot val,
a v naletu pod zvezdami val je obstal ...
Tako strmi zdaj sredi višine
okameneli zanos domovine;
bleste se v daljavi razdrti grebeni,
nad njimi, glej zvezde, čuječi plameni;
ko spi naša zemlja, le one nad njo
skrbe z menoj, bede nad nočjo ...
---
Oton Župančič

5 komentarjev:

 1. No po celem dnevu v službi, sta mi res lušte naredila! Dobra reklama, kljub meglicam, bom tud jz sla kdaj strah v kosti nabirat na Ojstrico!
  Lp Simona

  OdgovoriIzbriši
 2. Tale turca na Ojstrico zgleda fina, še posebi tisto plezanje na konc. To je zame good times. Z vremenom pa nista mela glih sreče. Še dobr, da sm biu na pikniku, kjer je bilo toplo in piva v izobilju :) Po petku še en good times.

  Sm pa jst za hribe bl u nedelo. Sej vesta, da men zgodnja ustajanja za vikend glih ne ležijo, še posebi, če je to v soboto zjutri po petkovem good times.

  Aaaaarrrgghhhhh!!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. Hja, sonca in razgledov res ni bilo v izobilju, ampak včasih so takšni oblačni pogoji prav vznemirljivo privlačni.

  Izleti v nedeljo ... ni problema, se zmenmo pa gremo.

  OdgovoriIzbriši
 4. Jaz bi šla z veseljem z vama, samo tudi na nedeljo, posebej če se v petek dobimo. Pa tudi če ne pijem, sem ponavadi pozno doma in zgodnje vstajanje je pol muka ( Litjani moramo pa sploh ful prej vstati). V prihodnje se pa lahko zmenimo še za kakšen izlet. Ojstrico bom pa jaz tudi še obiskala.

  OdgovoriIzbriši
 5. Plezalni deli so pa res good times. Pri poti na Triglav mi je bil največji užitek zadnji vzpon iz kredarice pa do vrha.

  OdgovoriIzbriši