nedelja, 26. oktober 2008

Trgatev oliv

... in vse kar paše zraven

Da še jaz malo napišem o tem enkratnem dogodku, ki se ga vnaprej veseliva že celo leto, pa ga je na žalost Rok letos zamudil. Obiranje oljk (o pravilnosti izrazov oliva/oljka na tem mestu ne bi debatirala) se pri Lojzetu in Angelci v Ankaranu ponavadi dogaja tam enkrat konec oktobra ali v začetku novembra in vsakič traja kar nekaj dni.

Na izbrano soboto se obiralci z vseh vetrov že navsezgodaj zberemo na sončni 'terasi' Lojzetovega posestva v Ankaranu, kjer nas pozdravita 'hišna' gospodarja in ob kavici obnovita pravila nabiranja, nato pa se skupinice po 4 ali 5 z obveznim orodjem (mrežo in vsak svojimi grabljicami) razkropijo po oljčnem nasadu in začnejo z delom.

Delo nato poteka v naslednjem vrstnem redu, ki se ponovi pri vsakem oljčnem drevesu: najprej nabiralci pod drevesom poberemo že odpadle plodove, nato razprostremo mrežo, na katero padajo oljke, ki jih vsak s svojim orodjem klati z drevesa, nekateri na tleh s tanizkih vej, drugi splezajo v krošnjo in pobirajo tiste, ki so dozoreli bližje soncu, tretji, ki imajo grabljice z daljšim ročajem, pa poskrbijo da so obrani tudi tisti sadeži, ki jih ostali nismo dosegli; sledi pobiranje mreže in pretresanje oljk v gajbice, kjer se odstrani še večina vejic in listov, ki se še držijo plodov. Ko se nabere dovolj oljk, jih Lojze odpelje na stiskanje, saj je za dobro oljčno olje zelo pomembno da se jih čim prej stisne. Vse to poteka med smehom in klepetom, včasih kdo pade z drevesa, ko se pod njim odlomi veja (kar btw ni preveč fino ne za drevo, ne za tistega ki pade), vsake toliko časa se v nasad med obiralce pripelje Simon na motorju in s hupanjem sporoča, da ne bomo več dolgo žejni. In tako se karavana premika od drevesa do drevesa do kosila in potem spet naprej, dokler so oljke v krošnji še vidne.

Zvečer je veselo in živahno ob podatkih o obranih kilogramih in iztisnjenih litrih, ter vedno odlični večerji s kozarci starega vina, da naredimo prostor za novo, ki sledi ob Martinu čez nekaj tednov. Potem se poslovimo do naslednje trgatve oz. do takrat, ko bo olje gotovo, nekateri se odpeljejo proti domu, drugi pa prespimo v 'kampu' pod oljkami in podaljšamo za še en sončen primorski dan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar