sobota, 17. april 2010

Nekaj za dušo matere Zemlje

Vendarle smo dočakali veliki dan in družno izpeljali akcijo Očistimo Slovenijo. Že dlje časa se je govorilo o podvigu leta, ko naj bi vsi skupaj v enem dnevu popucali nesnago, ki jo je človeška roka nemarno odvrgla v naravo. Menda se je je udeležilo več kot 250.000 prostovoljcev kar predstavlja 12 % prebivalstva ali 4500 avtobusov. Med njimi smo bili tudi številni predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, ki smo že predhodno pomembno prispevali svoj delež k evidentiranju odlagališč v gozdu, predvsem revirni gozdarji. Zbralo naj bi se preko 60.000 m3 odpadkov, kar pomeni za približno 6000 kamionov.

Lokalni gozdarji smo se na dan akcije najprej zbrali na krajevni enoti Litija, spili jutranjo kavico in se podali v bližnji gozd, opremljeni z rokavicami in vrečami. Pričakale so nas številne pločevinke pira, gume, hladilniki, čevlji, akumulatorji, hardveri, igle, modrci in še in še... Ko smo vse pridno zbrali, smo prijetno druženje nadaljevali še ob pasulju in hladnem pivu. Naj zelena Slovenija (p)ostane res zelena.

2 komentarja:

  1. Ja, super akcija je bila in lahko bi postala tradicija. Glede na odpadke, ki smo jih pobrali je prav neverjetno, kaj ljudje vse ne odvržejo.Upam, da smo s to akcijo mogoče spodbudili vsaj kakšen odstotek naših sodržavljanov, da bodo v prihodnje odvrgli odpadke tja , kamor sodijo in ne v našo lepo naravo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Midva upava da taka tradicija niti ne bo potrebna - mogoče še ene par akcij da se pospravi do konca! Pol pa tko k si napisala, smeti tja kamor pašejo! Pa čim manj jih proizvajat!

    OdgovoriIzbriši