četrtek, 5. november 2009

Srečanje z medvedom

Delo gozdarja praviloma poteka zunaj, v naravi, čeprav nas je precej tudi bolj pisarniške sorte. Kakšen ogled lokacije na terenu pa nam vendarle ne uide in tako sva se danes s sodelavko Jano odpravila na ogled gozdov na Polževo. Najprej naju je presenetila gosta megla, da bi jo skoraj lahko rezal, na nekoliko višje ležečih legah naju je pozdravil prvi letošnji sneg, nato žarki slepečega sonca in čisto na koncu sva se skoraj srečala z našo največjo zverjo - rjavim medvedom (Ursus arctos).

Mene je pogled na odtise šap kosmatinca nadvse navdušil, saj so bile videti še precej sveže, medtem ko je kolegici rahlo zastal dih, ker bi bil medved lahko še kje v bližini. Kljub manjši prisotnosti strahu sva kot dva navdušena otroka potegnila vsak svojega mobilca in pričela s šklocanjem :) Na spodnjih slikah so jasno razvidni odtisi krempljev, prstov in dlani. Zraven sva priložila kuli za primerjavo velikosti, vam pa ponujam ugankarski izziv ...

Ali zna kdo oceniti pravo velikost in težo tega kosmatinca? In še namig - kuli je velik 14 cm.


Za tiste, ki si želijo srečanja z medvedom ali pa se ga bojijo, svetujem, naj si preberejo tole knjižico. Za še bolj zvedave, pa priporočam ogled strani o projektu, ki je potekal od leta 2002 do 2005 z naslovom Ohranitev velikih zveri v Sloveniji, Projekt Rjavi Medved.

Naravo obvladaš, če se ji podrediš. (F. Bacon)

2 komentarja:

  1. Tale medved(-ka)je verjetno še dokaj mlad(-a) in bi rekla, da ima cca 200-250kg....ojoj, kolk sem falila?

    OdgovoriIzbriši
  2. No, tudi meni se je zdelo, da mora biti nekaj mlajšega, a sem govoril z našim lovcem in pravi, da gre verjetno za odraslega medveda, glede na velikost šape. Teža odraslega se giblje nekje med 100 in 150 kg, odvisno od letnega časa in zime.

    Pa še zanimivost - najtežji ulovljeni osebek v Sloveniji je tehtal nekaj čez 300 kg.

    OdgovoriIzbriši