torek, 20. april 2010

Iz debelega popka

Kar nekaj spremljevalcev najinega bloga je bilo navdušenih nad zastavljenimi zagonetkami, zato na prošnjo sestrice Katje ponujava še eno spomladansko.

Sprašujem vas kaj neki bo tu zrastlo? Grozdje? Špargelj? Marihuana? Ali kaj drugega? Za namig naj povem, da sicer ni užiten, je pa priljubljen kot okras. Ravno zdaj prihaja čas, ko nas bo s svojim okrasjem bogato razvajal. Jeseni pa tudi v omarah pride prav.

7 komentarjev:

  1. ribez očitno ni :) Pa je to drevo, grmovje???

    OdgovoriIzbriši
  2. pa pri težavah s krčnimi žilami pomagajo semena, ane, no, res so malo orjaška za semena, ampak preostalega dela plodu pač ne uporabljamo. :))

    OdgovoriIzbriši
  3. @Grizli: Bravo :D pa pustimo ostalim da še malo raziskujejo? tega, da semena pomagajo pri krčnih žilah nisem vedela - hvala za info! Meni se je pa vedno zdela velika škoda, da se ga ne da pripravit za večerjo ;)

    @Cameraria: nekaj velikega, z velikimi cvetovi in plodovi...

    @Katja: pri tejle ti Brus ne bi pomagal, tko da se ne jezit ker sem ti odnesla knjigo ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tega s krčinimi žilami tudi jaz nisem vedel. Sem pa pobrskal po njegovi uporabnosti in tule je en recept za zdravilen čaj:

    Čajno žličko posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo 10 minut, nato precedimo. Po želji ga sladkamo z medom. Tak čaj menda raztaplja sluzi in pomaga pri izkašljevanju.

    @Cameraria: če si iz Ohrida, potem naravnost ljubiš njegovo listje, nas pa žalosti pogled na njegove posušene krošnje konec poletja.

    Pa še en namig: jeseni ni priporočljivo parkirati pod njegovo krošnjo ;)

    in še ena slika ->
    http://www.slomedia.si/media/files_image/user1767/193154e77f5.jpg

    OdgovoriIzbriši
  5. Tale zagonetka je bila očitno prav meni namenjena...dobr sta me :)
    Gre za navadni divji kostanj (Aesculus hippocastanum)

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitke! Za konec pa še ena zanimivost:
    JA(vor) JE(sen) DIVJI KOSTANJ - to so naša edina tri drevesa, ki imajo nasprotne poganjke (si stojijo nasproti); vsa ostala imajo premenjalne (stojijo vsak na svojem koncu).

    OdgovoriIzbriši