petek, 23. november 2007

Avtobus "zasvical" od zunaj

Kljub odrocnosti krajev na vzhodu, sva zelela priti do province Ratanakiri, kjer naj bi koncno videla nekaj ta prave dzungle in se podala na kaksen krajsi treking. Zato sva se podala v mesto Ban Lung, ki se nic kaj dosti ne razlikuje od ostalih, le se bolj prasno je.

Voznja z avtobusom po Kambodzi je svojevrstno dozivetje, ki pa ga ne bi rada prav pogosto podozivljala. Zacne se z rezervacijo sedezev, kar ponuja vecina hotelov oz. guesthousov, tako da nimas nepotrebenga letanja sem ter tja. Na karti ti lepo oznacijo rezerviran sedez (kot na avionu) in uro odhoda. Potem pa stvar zacne postajat zanimiva. O natancnosti odhodov niti ne bi zgubljal besed, pac prepustit se moras toku dogodkov in verjeti, da tvoj bus pride, ceprav zamuja ze vec kot dobro uro. Ko se koncno prikaze, se moras prepricevat, da ta napol razpadajoca skatla dobro sluzi svojemu namenu ze vrsto let in bo tako tudi naprej. Razbito steklo na desetero kosckov, zlepljenih skupaj z neko crno cigumasto pasto sicer ne prepricuje nad varno voznjo, a druge moznosti nimas.

Najhujsa mora se sele zacne, ko voznik predvaja svoje DVDje ali karaoke tako glasno, kot bi bili vsi naglusni. Da je mera polna nastima se hlajenje na najnizjo mozno temperaturo, da celo bus zasvica od zunaj, ti pa od znotraj zmrzujes kot bi te zaprli v hladilnico. Cesta se scasoma spremeni v nic vec kot siroko prasno poljsko pot polno lukenj in ozkih lesenih mosticev z znakom max. mozne obremenitve. V upanju, da nismo pretezki in presiroki zamizis in cakas. Med stalnim poskakovanjem levo-desno, gor-dol in glasnim prepevanjem, se ti v nos zacne zazirat se rdec prah, ki prodira v notranjost busa s ceste. Da je vzusje se bolj eksoticno, se razsirijo se raznorazne vonjave hrane, saj so Kmeri nenasitni jedci. Po vecurni voznji (tudi 10 ur) in nestetih postankih, ko mislis, da ne bos docakal konca, se bus dokoncno ustavi. Ne zelis si nic drugega kot prijetno prho in svezo posteljnino. A do tja te pripelje le moto. In voznja se spet zacne, le da je ta bistveno krajsa in bolj prijetna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar